Piha vai puutarha?

”Aivomme osaavat lukea luontoa, sen värejä ja elementtejä harmoniana. Ihmiset kaikkialla maailmassa nimeävät mieluisimmaksi paikaksi sen, jossa on puita, kukkia ja vettä. Me hakeudumme luontaisesti paikkaan, joka on kaunis ja tasapainoinen. Meillä jokaisella on oikeus tällaiseen paikkaan, ja meistä jokainen voi luoda sen myös omaan pihapiiriin.”

Lainaus Pihasuunnittelijan ABC, Päivi Rahikka & WSOY

Piha vai puutarha, parkkipaikka vai koko kiinteistön sielu?

Pihan rooli riippuu kiinteistön omistajasta. Osalle piha on ulkotila, josta joku muu pitää huolta – leikkaa pensaat ja puut, hoitaa syksyn lehdet pois tieltä ja huoltaa kulkuväylät. Osalle piha on puutarha, jossa vietetään aikaa, hoidetaan kasveja ja nautitaan sadosta. Suurelle osalle meistä piha on yhdistelmä edellisiä, varsinkin vapaa-ajan kiinteistöissä. Helppohoitoisuus ja vaivattomuus ei saa toteutua kauneuden tai harmonian kustannuksella. Puutarhan on tarkoitus tuottaa mielihyvää, tuli se mielihyvä sitten päivätorkuista pihakoivun alla tai syksyn ensimmäisestä oman pihan omenoista tehdystä piirakasta.

Meillä on neljä vuodenaikaa, jotka antavat pihalle suuren lisäarvon. Ilme ja maisema muuttuvat vuodenaikojen mukana. Taitava suunnittelija huomioi ne, ja maisemat muuttuvat mielenkiintoisesti, sekä sisältä että ulkoa katsottuna.

Onnistuneet lajivalinnat pihan istutuksissa korostavat yksilöllisyyttä ja sitovat rakennukset ja puutarhan toisiinsa. Olipa kyseessä sitten perinteinen tai moderni rakennus, on pihan ja rakennusten kokonaisuus onnistunut vasta, kun puutarha täydentää ja yleisilmeeltään ”istuu” ympäristöönsä.

Suunnittelijan valinta

Kun valitset suunnittelijaa, huomioi sekä ”kemia” välillänne että suunnittelijan kokemus ja referenssit. Kaikilla on oma tyylinsä, joka muovautuu asiakkaan tarpeiden mukaan. Myös erityiset osaamisalueet painottuvat, osa taitaa parhaiten modernin uudispihan, osa keskittyy vanhan kunnostamiseen.

Olen ollut mukana – perustajana, omistajana ja ”vetojuhtana”- via Garden Oy:ssa alusta saakka. Sitä ennen olin tehnyt lähes kymmenen vuotta suunnittelu- ja urakointityötä ja –valvontaa toiminimellä. Olen saanut seurata talouden taantumia ja nousukausia tasaisin välein. Investoinnit omaan mukavuuteen tai viihtyvyyteen, kannattavat aina. Ympäristö kohentuu, viihtyvyys ja käyttöaste kasvavat. Mutta, muista kenelle teet ja miksi. Piha ja puutarha ovat sen omistajia ja siellä viihtyviä varten.

Erään pihan muutostarina

Alla olevissa kuvissa näkyvä pihapiiri sai uudet asukkaat, jotka halusivat pihansa kodikkaaksi ja helppohoitoiseksi. Kyseessä on vapaa-ajan kohde, jossa vietetään paljon aikaa, mutta puutarhatyöt eivät olleet toivelistalla. Silti puutarha ja sen kauneus on heille tärkeää.

Tontti on haasteellinen, sillä siinä on sekä huimat korkeuserot että jyrkät kallioreunat. Osa tontista oli täytetty soralla rakennusaikana, sen määrä puolitettiin ja tilalle saatiin puutarhaa.

Päivi Kivistö
Pihasuunnittelija
via Garden Oy
paivi@viagarden.fi

LÄHTÖTILANNE

LOPPUTULOS