Laita Hanko-kotisi tuottamaan

Hangossa on pitkät perinteet yksityisten lomahuoneistojen vuokraamiselle. Eikä mikään ihme – kuumimpana sesonkina kaupungista on edelleen hankala löytää kattoa päänsä päälle. Kun itse muutin Hankoon kymmenen vuotta sitten, matkailutoimistosta sai hakea kopionivaskan, johon oli kerätty yhteen kaikki yksityismajoitusta tarjoavat tahot paikkakunnalla. Nyt sama hoituu Lomahanko.fin, Airbnb:n ja muiden palveluiden kautta.

Lomahuoneistojen lyhytaikaiseen vuokraamiseen ovat nykyään heränneet myös muut kuin hankolaiset. Vielä muutama vuosi sitten harva raaski antaa rakkaudella laitettua Hanko-kotiaan ventovieraiden käyttöön, vaikka vuokratuloilla olisi saanut maksettua usean kuukauden käyttökulut asunnosta. Jakamistalous on onneksi muokannut asenteita ja nyt on jo melkein toisin päin – harva raaskii pitää loma-asuntoaan tyhjillään, jos itse on poissa ja tulijoita olisi.

Lomahanko.fi on hankolainen palvelu, joka on kehitetty palvelemaan nimenomaan asunnon omistajia eli vuokranantajia. Palvelu yhdistää loma-asunnon etsijät ja vuokranantajat ilman välikäsiä ja sitä kautta on mahdollista saada myös edullisesti lisäpalveluja kuten avainten luovutuksen tai liinavaatteet asuntoon. Vuokralaiset eivät pääse itse suoraan tekemään järjestelmästä varausta, joten vuokranantaja pystyy paremmin kollaamaan, kuka asuntoon on tulossa. Myös hinnat ovat vapaammin neuvoteltavissa esim. pidempien vuokrausten kohdalla.

Oman Hanko-kodin laittaminen julkisesti vuokralle on myös mainio keino kerätä vuokraa niiltä tutuilta ja sukulaisilta, jotka muistavat aina kesäisin sinua, ja joilta ei oikein muuten kehtaisi pyytää rahaa majoituksesta. You never know how many friends you have until you own a beach house. Niin totta, ainakin Hangossa!

Jospa sitten minäkin?

No hitto miksei! Jos yhtään suunnittelet oman Hanko-kotisi laittamista vuokralle, nyt on aika toimia. Kesän lomaviikkoja ja -päiviä varataan täyttä häkää. Katso siis oma kalenterisi läpi ja blokkaa pois ne ajankohdat, jolloin olet itse varmasti paikalla. Merkitse sitten ne päivät, jolloin et itse pysty käyttämään asuntoa. Entä loppuaika – varaatko sieltä itsellesi viikon pari vai laitatko kaikki tässä vaiheessa vuokralle? Voit myös aloittaa vuokrauksen varmoista päivistä ja avata lisää ajankohtia vuokraukselle sitä mukaa, kun omat kesäsuunnitelmasi vahvistuvat.

Pidemmät vuokrausjaksot varataan yleensä hyvissä ajoin – jopa edellisenä kesänä – mutta viime hetken Hanko-faneja riittää niitäkin pitkin kesää. Jos haluat maksimoida asunnon käytön, kannattaa siis varautua siihen, että vuokrauksia kysellään hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Tällaisissa tilanteissa on hyvä olla sopimus avainten luovuttamisesta esim. Lomahanko.fin kanssa. Heidän avainpalvelunsa toimii Hotel Bulevardin yhteydessä hotellin respan aukioloaikojen puitteissa.

Asunnon fiksaaminen vuokrauskuntoon

Jos vuokraat omaa asuntoasi, mieti haluatko vieraiden käyttävän kaikkia henkilökohtaisia tavaroitasi vai varaatko esim. yhden lukollisen kaapin omille tavaroillesi. Kalliit ja tunnearvoltaan tärkeät sukukalleudet kannattaa viedä suosiolla pois. Astioiden ja muiden käyttötavaroiden tulisi olla kestäviä ja sellaisia, ettei budjetti kaadu, jos niitä joutuu uusimaan. Hienoimmat porsliinit siis pois ja vaikka Iittalaa tai Ikeaa tilalle!

Myös huonekalujen täytyy kestää käyttöä ja sielusi niihin tulevia naarmuja. Sänky on tärkeä – niistä tulee eniten marmatuksia. Katsothan siis, että sängyssä on kaikenkokoisten vieraiden hyvä nukkua ja peitot ja tyynyt sekä petivaatteet ovat nekin hyvälaatuisia ja raikkaita.

Jokainen tietenkin viimeistelee asunnon tyylinsä mukaisesti, mutta pari ohjenuoraa kannattaa muistaa. Asetu hetkeksi vieraasi varvastossuihin ja mieti, mitä hän voisi lomaltaan kaivata.  Pehmeän pyyhkeen, matkailukartan, ruokailuvinkkejä kenties? Ja vaikka itse et olisi kahvinjuojia ja tukkakin on lähtenyt, vieraasi todennäköisesti arvostaa kahvinkeitintä ja fööniä. Muistathan myös tarkistaa, että kotivakuutuksesi kattaa mahdolliset vuokralaisten aiheuttamat vahingot.

Miten homma toimii

Asunnon markkinoinnissa kannattaa olla rehellinen, mutta Hankoahan saa hehkuttaa niin paljon kuin kehtaa! Kerro siis tarkkaan asunnon varustetaso, sänkyjen lukumäärä jne. mutta älä unohda ympäristöä palveluineen ja nähtävyyksineen. Ota hyvät kuvat tai tilaa ammattikuvaaja paikalle – ja sitten vain markkinoimaan.

Lomahanko.fi on hyvä osoite, jonne monet Hanko-fanit jo löytävät. Kannattaa silti olla myös itse aktiivinen asuntonsa markkinoinnissa ja hyödyntää niin somekanavia kuin puskaradiotakin.

Lomahanko.fin Esa antaa myös hyviä vinkkejä esim. varausmaksuihin ja ylipäätään vuokraukseen liittyvissä asioissa.

Ja kun vieraat sitten saapuvat, on tietenkin hienoa, jos pääset itse vastaanottamaan heitä. Muistathan neuvoa vieraillesi myös kodinkoneiden käytön ja tehdä opaskirjan huoneistoon, jossa kerrotaan mm. minne roskat viedään, miten jätteet lajitellaan, missä on lähin kauppa, apteekki jne.

Moni loma-asunnon vuokraaja antaa asukkaiden huolehtia itse loppusiivouksesta. Ihmisillä on kuitenkin niin erilainen siisteyskäsitys, että itse olen ainakin laittanut vuokrauksiin pakollisen loppusiivouksen, jonka tekee paikallinen siivousfirma. Näin asunto on aina siisti ja raikas uusien asukkaiden saapuessa.

Sijoitusasunto pelkkään vuokrauskäyttöön

Onko sinulla jo asunto Hangossa mutta haluaisit toisen pelkkään vuokrauskäyttöön? Näitä asiakkaita meillä on koko ajan enemmän ja enemmän. Ylimääräiseen vuokra-asuntoon on helppo majoittaa myös sukulaiset ja ystävät, jos omassa Hanko-kodissa ei tila riitä. Ja loppuajan voit vuokrata asuntoa lyhytaikaisesti.

Vielä jokunen vuosi sitten suurin osa vuokrattavista asunnoista vuokrattiin vain täysiksi viikoiksi. Nyt moni vuokranantaja on huomannut, että vuorokausikohtaisella hinnoittelulla lyhyestä kesäsesongista saa paremman tuoton – mutta se vaatii myös enemmän työtä. Moni vuokralainen puolestaan haaveilee myös koko kesän ajaksi vuokrattavasta asunnosta. Mitä pidempi vuokra-aika, sitä alhaisempi vuokra, mutta sitä vähemmän vaivaa ja ehkä mahdollista harmiakin.

Loma-asuntoterveisin Nana

PS. Kaikki myytävät loma-asuntomme löydät osoitteesta himajahuvila.fi