Hangon asuntomarkkinat myötätuulessa

Koko vuoden 2020 ennusteessa yli 80 prosenttia välittäjistä ennustaa kysynnän kasvavan koko maassa. Vahvinta kasvua odotetaan Turun, Tampereen ja Helsingin alueella. Myös vuokra-asuntojen kysynnän kasvu jatkuu vahvana. Etelä-Suomen helmi on edelleen Hanko.

Suomen Kiinteistönvälittäjien välittäjistä 80 prosenttia ennustaa osakeasuntojen kysynnän nousevan tai pysyvän ennallaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Vahvinta kasvun odotetaan olevan Turun, Tampereen ja Helsingin vaikutusalueella. Kaakkois-Suomi, Keski-Suomi sekä Pohjois-Suomi lupaavat myös tilanteen pysyvän vähintään ennallaan. Laskua ennustetaan vain hyvin lievänä osassa Itä-Suomen paikkakuntia sekä kaukana aluekeskuksista sijaitsevissa kunnissa.

– Kasvukeskuksissa on raportoitu selvää tarjontapulaa hyväkuntoisista uudemmista asunnoista,  SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoo.

Koko Suomessa 80 prosenttia välittäjistä ennustaa kerrostalojen kysynnän nousevan tai pysyvän ennallaan alkuvuoden. Kysyntäennuste on noussut edellisestä neljänneksestä 10 prosenttiyksiköllä. Keskimäärin koko Suomessa vanhojen kerrostalojen hintojen ennustetaan pysyvän lähes ennallaan. Pääkaupunkiseudun ja Turun alueen osalta ensimmäisen neljänneksen hinnannousun odotetaan olevan keskimäärin noin 2 prosenttia ja muun Suomen vanhojen kerrostalojen hintojen odotetaan laskevan keskimäärin yhden prosentin verran.

– Koko Suomessa alueelliset erot pientenkin paikkakuntien välillä voivat olla suuria riippuen työpaikkatilanteesta. Erityisen positiivista on se, että kysyntä ei pelkästään painotu kasvukeskuksiin, Mannerberg toteaa.

Pari- ja omakotitalojen kysynnän ennustetaan pysyvän ennallaan keskitalven. Rivitalojen hinnoissa odotetaan lievää laskua. Pari- ja omakotitalojen hintojen odotetaan alkuvuoden ajan olevan alimmillaan eli noin prosentin laskussa lumisen kauden ajan.

Välittäjien mukaan Etelä-Suomen helmi on edelleen Hanko. Kysyntä on jakaantunut sisäisiin markkinoihin ja kakkosasuntoihin. Vapaa-ajan asuntoina käytettäviä asuntoja kaupungissa kysytään voimakkaasti. Sataman vahva veto työpaikoissa on parantanut ja ensiasuntoina ostetaan jopa omakotitaloja.

Etelä-Suomen laajalla alueella on sisäisiä merkittäviä eroja. Kouvolassa ja Lahdessa on tarjontaa paljon ja kysyntä ei vastaavasti ole korkeimmillaan juuri tällä hetkellä. Riihimäellä kauppa käy paremmin, vaikka tarjolla olevien uudiskohteiden suuri määrä hidastaa vanhojen kauppaa. Forssa kärsii etäisyydestä suurempiin paikkakuntiin ja odotukset markkinoiden kehityksestä ovat maltillisia.

Lue koko artikkeli Viisasraha.fi: